Rejsedagbog fra Gladsaxe Folkekor

 
 
  

En husgavl i Koszalin viser alle byens venskabsbyer.
(Foto: Lars Hummelmose)

 

Rejsedagbog fra Gladsaxe Folkekor

Gladsaxe Folkekor var inviteret til at optræde i kommunens venskabsby i Koszalin i Pinsen. Avisen har fået denne rejsedagbog fra koristerne, som fortæller om oplevelserne i Polen.

Af Gitte Verner Nielsen .
Tirsdag den 9. juni 2009, 11:59

Gladsaxe Folkekor med dirigent Christian Dahlberg og pianist Sverre Larsen benyttede sig af pinsens ekstra fridag til at rejse en tur til Koszalin i Polen.

Fredag morgen var det afgang til Koszalin, som har været Gladsaxe Kommunes venskabsby siden 1967. Dette blev der gjort opmærksom på straks vi kørte ind i byen. På en gavl stod navnene på alle byens venskabsbyer, og det vakte jubel at se noget hjemligt og velkendt efter 11 timers bustur forbi bynavne, som vi ikke engang ville forsøge at udtale.

Koszalin, som har 88.000 indbyggere, ligger ved Dzierzêcinka-floden, kun 12 kilometer fra Østersøen. Byen var tidligere amtshovedstad, men er nu beliggende i den østlige del af det Vestpommerske amt. Byen kan dateres tilbage til det 10. århundrede.

I 1718 blev byen offer for en kæmpe brand, der ødelagde en stor del af centrum. Også krigsskaderne under 2. Verdenskrig ødelagde meget af byen. Men da byen ligger i et rigt område, er den hver gang blevet bygget op igen.

Byen er regionalt kulturcenter med eget symfoniorkester, teatre og udstillings-faciliteter. Amfiteatret har plads til 6.000 tilskuere og bliver flittigt brugt til sommerens forskellige arrangementer og festivaler.

Hvert år fra den 23. maj til den 1. juni fejres Koszalin-dagene med forskellige kulturelle og sportslige begivenheder, og i år var Gladsaxe Folkekor inviteret for at repræsentere venskabsbyen Gladsaxe.

Vi blev indkvarteret på det udmærkede hotel Gromada på byens 4 kilometer lange hovedgade Zwyciestwa, som betyder 'sejr'. Et opmuntrende navn i betragtning af, at gaden tidligere hed 'Hitler Strasse'.

 
Søndag eftermiddag gav Gladsaxe Folkekor koncert i 'Rose Garden' i Zabytkowy Park.
(Foto: Lars Hummelmose)
Lørdag eftermiddag sang vi den første koncert i Kryterium Cinema, som er en flot biograf med plads til 400 tilskuere. Vi skulle konkurrere mod et fantastisk flot vejr, og vi gik ikke ubetinget bort som sejrherre. Men tilhørere kom der da! Og de hørte korets meget brede repertoire med sang og musik fra blandt andet Disney, musicals, schlagere, rock og pop. Koncerten sluttede naturligvis med 'I Danmark er jeg født'.

Søndag eftermiddag var det tid til en guidet rundtur i byen. Udenfor Domkirken i gotisk stil er der en statue af Pave Johannes Paul II til minde om et besøg i 1991. Ligesom der står et monument for ofrene fra massakren i Katyn-skovene. Inde i kirken er der en mindetavle for præsten Popielucko, som under krigstilstanden i 1980'erne blev fundet myrdet. 

Vi blev guidet forbi resterne af den gamle bymur og det ottekantede Sankt Gertruds Kapel fra 1384. I det tidligere Domek Kata (bøddelens hus) er der nu dialogteater med plads til max. 50 tilskuere.

 
Koret stod på trappen og sang i det skønneste solskin foran en masse glade tilhørere. (Foto: Lars Hummelmose)
Sent søndag eftermiddag sang vi den anden koncert i 'Rose Garden' i Zabytkowy Park. Vi stod på trappen og sang i det skønneste solskin foran en masse glade tilhørere. Pragtfuldt ikke at skulle konkurrere mod vejret. Det var et stort og ligeværdigt samarbejde mellem solen og Gladsaxe Folkekor.

Mandag aften vendte 32 korister og 13 GF-supportere trætte, men glade hjem til Gladsaxe. De sociale relationer i koret har fået endnu en afpudsning, hvilket vil kunne høres i korets næste store projekter.

Gladsaxe Kommunes venskabsby er et besøg værd. Kør til Szczecin (Stettin) og drej til venstre. Så er man i Koszalin stort set.

Gladsaxe Folkekor sender en stor tak til Internationalt Sekretariat i Gladsaxe Kommune for al vejledning og støtte.